Städning av dödsbo

I samband med att en anhörig avlider är det en mängd praktiska saker som ska ordnas under en relativt kort tidsperiod. Det gäller att ta ställning till en rad olika beslut inför begravningen och den eventuella minnestunden. Det handlar om att avsluta alla abonnemang, försäkringar och olika avtal. En viktig del är att se till att alla räkningar blir betalda i tid. Med andra ord är det många saker att ordna med.

När allt detta är klart återstår arbetet med den avlidnes bostad och alla privata ägodelar som finns i hemmet. Det kan upplevas som en gigantisk uppgift. Här ställs du inför frågan om du ska göra jobbet själv eller anlita en städfirma?

Anlita en städfirma

Du och dina anhöriga kan själva plocka undan de saker i hemmet som ni önskar ta vara på. Resten kan ni lämna helt och hållet åt ett städföretag. De åtar sig att sortera ut det som går att köra till återbruk och det som ska till återvinning. Städföretaget ansvarar för transporter åt olika håll. När hela bostaden är tömd genomför de en dödsbostädning som är helt jämförbar med en flyttstädning. Sen är bostaden klar att disponeras av nästa hyresgäst eller ägare.

Du sparar med andra ord många timmars arbete om du anlitar en städfirma i stället för att ordna allt på egen hand. Det blir en större kostnad att köpa tjänsten, men det kan det vara värt med tanke på allt annat som ska ordnas i samband med ett dödsfall.

Ta gärna in offerter från flera olika företag och fråga då specifikt efter dödsbotömning och dödsbostädning. Kanske väljer du att tömma dödsboet själv men anlita en städfirma för själva slutstädningen. Det finns ju alltid lite olika lösningar. Du har möjlighet att göra RUT-avdrag för arbetskostnaden så meddela detta när du frågar efter offert så kommer det med i beräkningarna redan från början.