Anlita städfirma i hemmet

Städning är en av de vanligaste orsakerna till konflikter i hemmet. Vi har ibland väldigt olika syn på vad som är en trivsam nivå av ordning. Ibland är det helt enkelt tidsbrist som gör att städningen känns som en börda. Det kan vara värt att ta in offert från en städfirma eller flera för att göra en bedömning om det är värt att leja bort ett tidskrävande moment i vardagen.

Hur hittar man en bra städfirma?

Fråga gärna bland släkt och vänner för att höra om de har erfarenhet av att anlita ett städbolag. Det är viktigt att du hittar ett företag där du känner att kommunikationen är smidig och du får en förtroendeingivande kontakt.

Hur ofta ska man boka städning?

Börja med att boka in en första städning och se hur det känns. Blev den bra kan du fundera på om du vill skriva avtal för ett abonnemang. Du kan välja städning varje eller varannan vecka. Kanske tycker du att det räcker med en gång i månaden. Vill du inte abonnera på städning går det bra att ta kontakt lite mer sporadiskt när behov uppstår.

Vad ingår i en vanlig städning?

Det ingår damning, dammsugning och våttorkning. I kök och WC/tvättstuga ingår torkning av porslin och bänkar och så klart även golven. Vill du ha hjälp med annat som till exempel bäddning och fönsterputsning måste du tala om det och vara beredd på en högre kostnad.

Vad kostar det?

Du får en offert utifrån hur många kvadratmeter din bostad är och hur många som bor där. Har du husdjur räknas det också med i offerten. Tala om redan från början om du vill göra RUT-avdrag för arbetskostnaden. Du får göra avdrag på max 50 000 SEK per person och år. Räkna med att kostnaden hamnar på cirka 700 – 1100 SEK efter RUT-avdrag för en städning. Tecknar du ett abonnemang kan du i regel få ett mer förmånligt pris om du binder upp dig för en längre period. Kom ihåg att kolla hur lång uppsägningstid du har så att du vet vad som gäller.

Vad ska göras före städningen?

Plocka undan så mycket som möjligt. Tänk särskilt på att plocka rent från höga skåp och garderober. Det sparar mycket tid.

Har du bokat in fönsterputsning ska du plocka rent på fönsterbrädorna. Lägg fram eventuella nycklar till fönster och altandörrar.

Vill du att din städfirma ska göra rent under badkaret ska du själv montera bort badkarsfronten. För att få städning bakom kyl och frys så ska du dra fram dem på köksgolvet så att man kommer åt att göra ett bra jobb.

En städfirma flyttar aldrig fram tunga möbler för att inte riskera skador på golven. Vill du få det städat bakom möbler får du själv lyfta fram dem före besöket.

Måste man vara hemma när de kommer?

Nej, du kan komma överens om att lämna nyckeln till en granne eller gömma den någonstans. Har du husdjur hemma behöver du informera om det och kanske arrangera på ett sätt så att städningen flyter på friktionsfritt.