- Bättre val | Flytttfirma, Försäkring flyttfirmor, Pensionsavsättning & Villkor

Om du blir sjukskriven från jobbet

Det är ofta lätt att tänka att man kommer vara frisk och kunna arbeta och leva sitt liv precis som vanligt. Så tänker de flesta fram till dess att olyckan eller sjukdomen är framme. Om du blir sjukskriven från ditt jobb på en flyttfirma finns det speciella saker för den typen av tjänst som du bör ha i åtanke. Här kommer några generella råd och några för dig som arbetar som flyttkarl.

Högriskskydd

Du kanske kan jobba på som vanliga under större delen av tiden men har återkommande problem med exempelvis kroniska ryggsmärtor, depression, bipolaritet eller migrän? Om så är fallet det innebär att du behöver vara hemma från ditt jobb som flyttkarl uppåt en gång i månaden eller mer så kan du ansöka om det som kallas för högriskskydd.

Fördel för din arbetsgivare

Beviljas du högriskskydd innebär det att din arbetsgivare får ersättning för dina sjuklönekostnader. Alltså behöver inte arbetsgivaren stå för din lön de 14 dagarna fram till dess att försäkringskassan ersätter lönen i vanliga fall. Är du exempelvis hemma två dagar var tredje vecka kommer din arbetsgivare slippa uppåt 30-35 sjuklönedagar per år.

Fördelen för dig som anställd

Eftersom du arbetar på en flyttfirma och gör många tunga lyft kan det här vara något som beviljas för skador kopplade till arbetet. Eftersom man vet att du kommer vara hemma under många tillfällen men bara korta perioder kan du slippa stå för karensdagen varje gång du är sjukskriven. I och med detta slipper du med samma exempel bli av med 15-talet lönedagar på grund av karens.

Deltidsarbete

Din arbetsgivare ska göra allt de kan för att du ska kunna komma tillbaka i arbete, så säger lagstiftningen. Det kan exempelvis innebär att du får komma in på kontoret på er flyttfirma och sköta bokningar eller åka runt och räkna på jobb istället för att lyfta tungt. Ett annat alternativ är att du får arbeta deltid och bara vara ute varannan dag och därmed arbeta 40 eller 60 procent.

Kurera i solen

En del som är sjukskrivna länge mår bättre av att resa till ett varmare land ett par månader för att kurera sig. Det finns idag till och med landsting som skickar patienter på solterapi i Spanien, även om det är vanligare i Norge än i Sverige. Kom dock ihåg att det inte är chefen på er flyttfirma du ska kontakta innan du åker. Du måste ha ett intyg från Försäkringskassan om att du får resa utomlands fast du är sjukskriven.

Kollektivavtal ger mer sjuklön än försäkringskassan

Har ni tecknat och följer ett kollektivavtal på er flyttfirma innebär det att du har någon form av sjukförsäkring. Utöver att försäkringskassan betalar ut cirka 78,5 procent av din sjukpenningsgrundande inkomst i ersättning kan du därmed få upp till 90% av din lön när du är sjuk.

Lön och pension

Sjukförsäkringen ersätter då summan utöver försäkringskassans utbetalningar och ser till så att både din lön och din pension blir bättre i slutändan. Genom kollektivavtalet har du också en pensionsavsättning baserad på din lön och om du blir sjuk finns det försäkringar som betalar in till pensionen under sjukskrivningsperioden.